FARKINDALIK VE MEDİTASYONU
FARKINDALIK
Farkındalık, kelimenin özüne inildiğinde ek bir tanımlamaya ihtiyaç duyulmaz. Adından da anlaşılacağı gibi, bir şeyin bilincinde olmayı, onu idrak etmeyi ifade eder. Genellikle majiyle doğrudan bir bağlantısı olduğu sanılır, ancak majiyle doğrudan değil dolaylı bir ilişkisi vardır. Farkındalık, sadece ruhsal ya da majikal pratiklerde değil, hayatımızın her alanında etkili olan temel bir unsurdur. Maji uygulamalarında olduğu kadar, günlük yaşamın içinde de farkındalık önemli bir yere sahiptir. Zira her iki durumda da başarı, ancak farkındalığın derinleşmesiyle mümkün olur.
Farkındalık, bireyin kendini gerçekleştirme yolculuğunun temel taşlarından biridir. Eğer bu sürecin ne demek olduğunu kavrıyorsanız, farkındalığın yaşamınızdaki etkisini de fark etmişsiniz demektir. Farkındalıkla yaşanan hayat, derin bir bilince sahip olur. Bu bilinç elbette majikal sonuçlara da yansır. Çünkü bulanık bir zihinle yapılan her eylem, bireyin kendisini engellemesine sebep olur. Günümüz dünyasında çoğumuzun durup düşünmeye, zihnini dinlendirmeye mecali ya da isteği yok. Modern toplum, insanın kendine ait olanı elinden alıyor. Bu da neticede, farkında olmayan, sadece tüketen ve ikna edilmeye açık bireyler yetiştiriyor. Bu sistemin içinde kaldıkça çıkmak zorlaşıyor, ancak aynı zamanda düşünme ve sorgulama ihtiyacı da kaçınılmaz hale geliyor.
Zamanın akışı, farkındalık kazanma sürecini sonsuz kılar. Farkındalık, sürekli gelişen ve derinleşen bir süreçtir. Zaman geçtikçe, her anın bize yeni bir deneyim, yeni bir düşünce ve farkındalık fırsatı sunar. Farkındalık bir defa elde edilip tamamlanan bir şey değil; yaşam boyu devam eden, her an yeni boyutlar kazanabilen bir süreçtir. Zaman aktıkça farkındalığın sınırları da genişler, çünkü her yeni deneyim bize daha fazla kendimizi ve çevremizi anlama fırsatı sunar.
Bir enerji meditasyonu yapmaya karar verdiğinizi düşünün. Meditasyon sırasında zihninize alakasız pek çok düşünce üşüşecektir. Bu, bulanık bir zihnin sonucudur. Fal bakarken de aynı durum geçerlidir; farkındalığınız sayesinde, bilinçaltınızdan gelen düşüncelerle sezgilerinizi ayırt edebilirsiniz. Bu gibi basit örnekleri pek çok farklı pratiğe uygulayabilirsiniz.
FARKINDALIK MEDİTASYONU
Farkındalık meditasyonunun nasıl yapıldığı sıkça sorulur. Ancak aslında bundan daha basit bir şey yoktur. Farkındalık meditasyonu, kendinizi zorlayarak bir şeyler düşünmeye ya da düşünmemeye çalışmak değildir. Aksine, tavana bakıp daldığınız anlar gibi, doğal bir şekilde zihninizi serbest bırakmaktır. Düşünmeye çalışmak, ters teper. İnsan beyni zaten sürekli düşünür. En parlak fikirlerin ya tuvalette ya da yatakta uyumadan önce gelmesinin sebebi budur; çünkü ancak o zamanlar, gerçekten düşünmeye fırsat buluruz. Kendinizi kasmadığınızda, en iyi fikirler zihninize gelecektir. Bu süreçte yapmanız gereken ekstra hiçbir şey yok. Sadece zaman ayırmanız yeterli.
Sosyal medyanın farkındalık için bir tehdit olduğunu unutmamalısınız. Yapmanız gereken tek şey biraz durmak ve hiçbir şeyle meşgul olmamaktır. Zaten bir şeyler kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Hayattaki en küçük ve anlamsız görünen şeyler bile düşünülmeye değerdir. Farkındalık meditasyonu yaparken bir şarkı mı mırıldanıyorsunuz? Bırakın mırıldanın. Hiçbir düşünce saçma değildir; hepsi, bir sonrakine hazırlık yapar.
Farkındalık geliştirme sırasında istemediğiniz düşüncelerle de karşılaşacaksınız. Geçmişinizde yüzleşmekten kaçındığınız olaylar aklınıza gelebilir. Bu düşünceler can sıkıcı ya da rahatsız edici olabilir. Farkındalık kazanmak bu yüzden hem çok kolay hem de çok zordur. Eğer bu yolda duygusal olarak zorlanmıyorsanız, bir şeyleri eksik yapıyorsunuz demektir. Farkındalık çalışmalarının belki de en zor kısmı, bu rahatsız edici düşüncelerle yüzleşmektir. İşte bu yüzden farkındalığın yolu hüzünden, boş oturmaktan ve az konuşmaktan geçer. Ancak mükafatı; kendini kabul etmektir, geçmişinle barışmaktır, anlamaktır, aydınlanmaktır.